Коя е полезната: Истината за бялата и кафявата захар

Решим ли да се храним здравословно, най-напред се “прехвърляме” на кафява захар. Навсякъде се тиражира, че тя е здравословната. Е, да, ама хайде първо да разгледаме фактите и да оставим те да говорят:

И двата вида захар се произвеждат промишлено, което значи, че не съществуват в този си вид в природата и не са натурален продукт. Заради рафинирането и обработките на бялата захар всичките полезни свойства на захарната тръстика са изчезнали. Влакна, микроелементи, минерални соли и т.н. се губят и дефакто от всички полезни свойства на захарната тръстика остава само чистата захароза.

Индивидуалният цвят на кафявата захар се дължи на т.нар. меласа – гъст сироп, който се получава при рафинирането на захарна тръстика, захарно цвекло и грозде. Кафявата захар се получава, като се пречиства захарта, но без да се отделя меласата. Колкото по-тъмна е една захар, толкова повече меласа има в нея. Кафявата захар съдържа някои минерали като желязо, фосфор, калий, калций и магнезий. Съществуват още много варианти на кафявата захар, но те са популярни основно в Бразилия, Латинска и Централна Америка.

Хранителните стойности на кафявата и бялата захар са почти еднакви:

  • В 100 г кафява захар имаме 373 калории, от които 98 въглехидрати.
  • В 100 г бяла захар имаме 396 калории, от които 100 г въглехидрати.
  • И в двата вида захар съотношението на глюкоза и фруктоза е почти идентично – 50:50.
  • Единственият “плюс” на кафявата захар е, че заради меласата тя съдържа нищожно количество минерали

Сравнявайки хранителните стойности на известните ни в България основно два вида захар, стигаме до заключението, че хранителните им стойности и източниците на калории са едни и същи и разликата им е почти нулева.

Дали ще ядете кафява или бяла захар, е въпрос на личен избор, но който и вариант да изберете, е важно да знаете, че и двата вида захар покачват нивото на глюкозата в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, което предразполага към натрупване на излишни мазнини.

Истинската натурална и нерафинирана кафява захар се получава само и единствено от тръстика. Получената захар от цвекло не е с толкова добри вкусови качества. Само за подобен тип кафява захар някой има право да претендира, че я консумира, защото е ”по-полезна”. В този тип захар не присъстват никакви вредни вещества, като фосфорна и мравчена киселина, не съдържа консерванти и серен диоксид.

И помнете, че всичко е в дозата. Макар много хора да смятат кафявата захар за по-здравословна, истината е, че хранителните им стойности се различават пренебрежимо малко. Бялата захар е 99,9% чиста захароза, докато кафявата е 97% захароза, 2% вода и 1% други съединения. Чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, докато същото количество кафява захар съдържа 17 килокалории.

В края на краищата няма значение коя от двете се ползва, важно е да не се прекалява с нито една от тях. Препоръчителните количества са 20-25 грама захар на ден за мъже и 13-18 грама за жени. Всяка свръхконсумация на кой и да е вид захар в сурова форма или в подсладени храни и напитки води до затлъстяване, диабет, хипертония и други здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Бирената мая спира косопада, консултирайте се с дерматолог
Next post Ракът може да се открие по четири признака още на ранен етап