Мароканското злато – арганово масло

В днешно време изключително ценният продукт арганово масло все по-често се използва в козметиката. Наричат го „течното мароканско злато“, защото подмладява кожата и заздравява косата.

Добива се от бодливото дърво Аrgania spinoza, което расте само в Souss Plain. В района има около 21 милиона дървета на площ от 800 хиляди хектара. Аргановата гора е отбелязана като застрашен вид в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО през 1999 г. „Дървото на живота“ може да достигне 8-10 метра височина и да живее над 200 години. Плодовете му са дребни и овални с ядка или 2 семена.

Аргановото масло се произвежда по древна технология. Ядките на аргана се добиват като лешници и след почистване от черупките се смилат бавно в специални каменни мелници. За получаването на 1 литър арганово масло са необходими 80 кг арганови ядки. Не случайно аргановото масло е наричано „течно злато“. Освен прекрасен вкус, то има изключително ценни свойства.

В козметиката аргановото масло има силно антиейдж действие. Благодарение на съдържащите се в него мастни киселини (най-вече линоленова), овлажнява кожата и е мощен антиоксидант. Забавя процесите на стареене на кожата, възстановява я след изсушаване и я предпазва от вредните външни въздействия. Съдържащите се в него сапонини поддържат кожата гладка и мека, а стеролините предотвратяват възпаления и екземи.

Аргановото масло помага за придобиване на бронзов загар и затова е честа съставка на слънцезащитните и афтър сън продуктите. Освен това успокоява акнето и чувствителната кожа. Заздравява косата като възстановява влагата и подобрява еластичността на косъма, подхранва скалпа и защитава връхчетата от цъфтене и накъсване. Освен това придава блясък и обем. Укрепва ноктите и ги предпазва от нацепване.

Ако заложите на чисто арганово масло, може да го използвате за кожата и косата по следните начини:

Арганово масло против бръчки

Вечер преди лягане върху измито лице. Слагате на дланта малко арганово масло, разтривате с двете ръце и нанасяте на кожата на лицето, врата и деколтето с леки масажиращи движения. Разнесете също върху ръцете и втрийте в ноктите.

Арганово масло за здрава, жизнена и блестяща коса

Върху чиста коса нанесете съвсем деликатно по косата с намазнени с маслото ръце. За по-дълбоко подхранване намажете скалпа и по дължината на косата от маслото, завийте главата с найлон или специална шапка и го оставете да подейства поне 15-20 минути, след което измийте косата.

Аргановото масло може да се намери в аптеките и в козметичните магазини, 30 мл от продукта струват около 7 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *