Направете си компрес с мед срещу хематоми

Когато при травма на меките тъкани се увреждат кръвоносни съдове и кръвта се насъбира под кожата, се появяват синини (хематоми). Всеки гледа бързо да се отърве от тях, особено когато те са на открити части на тялото – по лицето, ръцете или краката.

Ето как лесно може да стане това с помощта на природните средства. На първо време трябва да се предотврати разпространението на кръвните застои на по-голяма площ.

За целта е необходимо да се свият наранените кръвоносни съдове, като се понижи температурата в засегнатите участъци. Потъмнялата след удара област може да се намаже с мед.

Ефективността на това действие се увеличава, ако в него се добави прясно смлян пчелен прашец в пропорция едно към едно. Такъв компрес спомага за нормализиране на циркулирането на кръвта и затова синината бързо преминава. Друг много ефикасен метод е използването на алоето.

Взима се лист от растението, което трябва да е поне тригодишно, и по дължината му се прави разрез. Поставя се откъм откритата мека част върху нараненото място и се фиксира с лепенка. Оставя се да престои 15-20 минути. Активните компоненти на алоето бързо възстановяват нарушеното кръвоснабдяване, като успоредно с това хубаво овлажняват кожата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *