Нарът цери 10 заболявания! Вижте кои са те

Ползите за здравето от консумацията на нарове са неизброими. Освен това те са и много вкусни. Свежите и сочни зрънца стават както за директно хапване, така и за гарниране на салати, за фрешове и други кулинарни творения.

Нарът има антиоксидантно действие, пази от вируси и дори от тумори. Добър източник е на витамините А, С и Е, както и на фолиева киселина. Антиоксидантите в него са колкото и в зеления чай. Нарът подобрява кръвообращението. Някои лекари дори ни съветват да ги ядем след боледуване за по-бързо възстановяване. Традиционно го използват за изчистване на кожата, намаляване на възпаленията и за лечение на възпалено гърло. Наровете се препоръчват още за проблеми, свързани със сърцето, за стомашни смущения, при рак, проблеми със зъбите, остеоартрит, анемия и диабет. Ето повече подробности за приложението им при различни оплаквания и болести.

При стомашни проблеми

Кората на нара, зрънцата и листата му се използват за успокояване на стомаха диария и всякакви чревни разстройства. Пиенето на чай от листата на плода помага и при храносмилателни проблеми. Сок от нар се дава също при дизентерия и холера.

Облекчава работата на сърцето

Редовното пиене на пресен сок от нар поддържа добро кръвообращението в организма. Така намалява риска от инфаркт или инсулт. Антиоксидантите в наровете помага за добрия контрол на холестерола и пази артериите от образуване на плака и тромби. Сокът от плодовете има свойството да разрежда кръвта, затова е профилактика на тромбите.

Пази от рак

Нарът съдържа високи нива на антиоксиданти – флавоноиди. Те пък умеят да обезвреждат свободните радикали – вредни субстанции, отпадни на метаболизма, които имат канцерогенно действие. Добре е хората с повишен риск от рак на простатата или на гърдата (например близки родственици с такъв тумор) да пият редовно сок от нар, за да намалят риска от появата на рак. Така могат да свалят нивата на PSA (простатно специфичен антиген – използва се като туморен маркер) и ще подобрят способността на организма да се справя с образували се вече туморни клетки.

Грижа за зъбите

Наровете спомагат за намаляване на ефекта от бактериалната плака по зъбите, която е фактор за редица орални заболявания. Това се дължи на техния антивирусен и антибактериален ефект.

Профилактика на остеоартрит

Наровете се борят успешно с първопричините, които водят до заболявания като атеросклероза и остеоартрит. Атеросклерозата уврежда съдовете, като втвърдява и удебелява стените на артериите. Увреждането на хрущяла при остеоартрит също може да бъде смекчено, ако редовно хапвате нар. Веществата в плода предотвратяват образуването на ензими, отговорни за разграждането на съединителната тъкан в тялото.

Лекуват анемия

Наровете доставят желязо в кръвта. Така облекчават симптомите на анемия като изтощение, слабост, гадене и окапване на косата.

Помощник за контрол на диабета

Диабетиците задължително трябва да ядат нар или да пият сок от него. Полезните вещества в него намаляват риска от коронарните заболявания. Като се добави и това, че намалява втвърдяването на артериите, като така предотвратява развитието на сърдечни болести.

Действа срещу еректилна дисфункция

Според проучване, публикувано в Journal of Urology, приемът на сок от нар може да бъде от голяма помощ при еректилна дисфункция. Учените от Университета на Калифорния също установили, че сокът от нар може да помогне за еректилна дисфункция. Изводите им са базирани на тестове, проведени при 61 мъже.

Други ползи от консумацията на нар

Има и редица други ползи от консумацията на наровете – например намалява вероятността от преждевременно раждане и ниско тегло на бебето. Наровете намаляват вероятността да се развие алцхаймер при по-възрастните хора. Ако запазването на младежката външност е приоритет, съветът отново е: Яжте нар!

Така ще намалите бръчките, ще си гарантирате младежка и свежа кожа. При жените този плод намалява депресивните симптоми по време на менопаузата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *