Повече зеле и спанак за здрави кръвоносни съдове

По данни на Световната здравна организация (СЗО) почти половината от населението на земното кълбо страда от венозна недостатъчност. Честотата на тромбоемболията е достигнала критично високи нива.

Причината за заболяването е ембол, който се е откъснал от тромб (най-често на дълбоките вени на долните крайници) и се движи в кръвоносните съдове. Той може да предизвика запушване на артериите на белия дроб , сърцето, мозъка, бъбреците, често с фатални последици.

Особено голям е рискът при жените, които са приемали хормонални контрацептиви и най-вече при бременните. При мъжете най-голям е рискът при продължителни полети със самолет, а също при дълго пътуване с влак.

Препоръчително е често да се сменя позата, да се движат краката, твърди завеждащият отделение по венозна патология и микросъдова хирургия към Научния център за сърдечносъдова хирургия “Бакулев” Сергей Прядко, цитиран от РИА „Новости”. Ако пътуването е над 3 часа, е добре да се носят компресионни чорапи, съветва Прядко.

Рискът от образуване на тромби се намалява от продукти като зеле, броколи, спанак, магданоз, твърди съдовият хирург Алексей Зудин. Полезното им действие се обяснява с високото съдържание в тях на витамин Е. Той подобрява кръвообращението и възпрепятства образуването на тромби , които могат да запушат кръвоносните съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *