Подценяваните ползи от лютите чушки

Подценяваните ползи от лютите чушки

Лютите чушки са съкровище от витамини, минерали и микроелементи. Те са част от ежедневното меню, допълват основните ястия или действат като пълноценни междинни закуски. Пиперът, въпреки че се състои от повече от 90 процента вода, има рекордни нива на хранителни вещества сред другите зеленчуци. При правилна употреба подобрява имунитета и има положителен ефект върху нервната и храносмилателната система.

Кога са полезни лютите чушки

  • Чушките са богати на витамини А, В, С, РР, желязо, бета-каротин, магнезий, калий и, най-важното, капсаицин, който придава лютивостта на зеленчука
  • Те съдържат големи количества капсаицин, така че се считат за много мощно антибактериално и антивирусно средство. Пиперът може да се използва за предотвратяване на настинки и подобни заболявания
  • Лютите червени чушки повишават апетита и стимулират стомаха
  • Имат леко слабително действие
  • При контакт с лютите чушки тялото отделя адреналин и ендорфин, които помагат в борбата с депресията и тревожността
  • Лютите червени чушки понижава нивата на кръвната захар, подобрява зрението и помага при отслабване.

Кога са изключително вредни лютите чушки?

Сортовете люти чушки с високо съдържание на капсаицин са толкова люти, че биха могли да изгорят кожата ви. Този вид пипер е най-опасен за всички области на лигавицата. Струва си да запомните, че е опасен всеки контакт с тях. След готвене измийте ръцете си и всички повърхности обилно със студена вода.

Също така лютите чушки са противопоказни за употреба от деца, страдащи от алергии, бременни и кърмещи жени, хора с хипертония, чернодробни, стомашни и бъбречни заболявания.

Как да използваме червен пипер при готвене?

Всички видове червен пипер се използват активно в кулинарията, особено в Латинска Америка и горещите азиатски страни. Чушките се сушат, смилат, мариноват, добавят се към пържени или печени ястия, пушат се и се добавят към люти сосове.

Лютите чушки играят важна роля и в медицината. Лютивите разновидности се използват в болкоуспокояващи като лепенки, мехлеми и тинктури. При недостатъчно кръвообращение в краката се използват горещи бани с разтвор на черен пипер. Използва се и за лечение на мигрена. И тинктури от пипер и просто пипер – за всякакъв вид шок, припадък или инфаркт. Яденето на люти чушки също намалява риска от смърт от инфаркт, както и от рак.

Капсаицинът се намира в лютив спрей, който често се използва за самозащита. Освен това идеално защитава реколтата от малки вредители и големи животни, които могат да застрашат реколтата. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, пише actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *