Пясъчна имортела, жълт кантарион и коприва помагат при болни сливици

Пясъчната имортела 100 г, жълтият кантарион 100 г, и копривата 100 г благоприятстват при проблеми със сливиците. 3 супени лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

За гнойни сливици помага също и следната рецепта – в топла вода се разтваря една шепа морска сол. Прецежда се през марля. Сутрин и вечер се прави гаргара до излекуването на сливиците.

Сутрин на гладно сливиците се натъркват с натопен в сода бикарбонат пръст, като процедурата се повтаря 2 или 3 пъти. Получава се леко кървене, кашляне но след няколко часа болният се чувства по добре. На следващият ден сливиците са оздравели.

 • За гнойни сливици. Вземат се 20 или 30 немариновани маслини без костилките. Счукват се на каша и с тях се прави компрес на сливиците най малко 3 пъти. Прилага се когато болният няма температура се използва тампон, напоен със счукан чесън, който за около 1 час се слага на носа.
 • Бял равнец 100г, дяволска уста 100 г, 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.
 • Бял равнец 100, мента 100, маточина 100 г, 3 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • Корен пищялка 100 г, корен аир 100 г, корен божур 100 г, 2 супени лъжици от билковата смес се поставят в емайлиран съд и се заливат с 2 чаени чаши вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона, разделя се на 4 части и се пие 30 минути преди ядене.
 • Комунига 100 г, мента 100 г, корен валериана 75 г . 2 супени лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 г 4 пъти на ден преди ядене.
 • Кора от калина 100 г, маточина 75 г, розмарин 75 г, 2 супени лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 г 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • Котешка мента 100 г, маточина 100 г, 2 супени лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 г 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • Вратига 75 г, корен от аир 100 г, корен божур 100 г, 2 супени лъжици от билковата смес се поставя в емайлиран съд и се залива с 2 чаени чаши студена вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона, оставя се да престои поне 15 минути. Пие се на малки порции през целия ден.
 • Корен девесил 100 г, градински чай 100 г, коприва 100 г, 3 супени лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • В емайлиран съд се сипва 500 мл бяло вино, 3 супени лъжици мащерка и 3 супени лъжици олио. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се прецежда. Вечер се втрива в болните места, като след това задължително трябва да се завият с топъл шал.
 • Шушулки боб 100 г, коприва 100 г, градински чай 100 г, дяволска уста 100 г, корен девесил 100 г, 3 лъжици от билковата смес на вечерта се поставят в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.
 • С топла вода от бял равнец се правят компреси върху болното място.
 • 100 г луковици от нарцис се нарязват са на ситно и се залива с 0, 5 литра водка. Оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място, като се разклаща след което се пие по 30 г 3 пъти дневно.
 • Правим запарка от следните билки: по една стиска цвят от липа, и листа от джоджен заливаме със 600 г вряща вода, прецеждаме и смесваме запарката с варен мед (една супена лъжица мед варим 10 минути в 250 гр вода ) Даваме на болния да пие като чай сутрин, обед и вечер.
 • Отвара от агримония със варен мед: вземаме една супена лъжица ситно нарязана агримония и варим 10 минути в 500 гр вода. Прецеждаме и смесваме със варен мед. Даваме на болния отварата да се пие като чай сутрин, обед и вечер преди ядене.
 • Преди лягане (1 час след храна) болния да изпие ¼ горещо прясно мляко, смесено с 2 супени лъжици варен мед и едно яйце (с белтъка и жълтъка) Същото питие да се повтори сутрин 2 часа преди ядене.
 • Приготвяме отвара от 4-5 листа ситно нарязан подбел и дюлено семе, които варим 10-15 минути в половин литър вода. Прецеждаме и смесваме със 50 г варен мед. Даваме на болния да се пие 3 пъти дневно по 1 винена чаша сутрин, обед и вечер преди хранене.
 • Сутрин, обед и вечер даваме на болния по 1 супена лъжичка исиот на прах, разбъркан във варен нектар мед, след което му даваме по 1 чаена чашка от по долу изброените отвари.
 • Люспите на 10 глави лук варим във 1 литър вряща вода 10 минути,докато остане на половина. След прецеждане подслаждаме със сух нектарен мед.
 • Една шепа ситно нарязани корени от коприва варим във 2 литра вода, докато остане на половина. След прецеждане смесваме отварата с 100 г нектарен мед.
 • Приготвяме билкова смес от следните ситно нарязани билки: по 50 гр босилек, лешникови листа, тополови листа, живовляк широколистен и ги смесваме добре. От сместа вземаме 2 супени лъжици и ги заливаме със 600 г вряща вода. Прибавяме 2 супени лъжици чист нектарен мед и ги варим във в захлупен съд на тих огън 10 минути. Даваме на болния по 1 супена чаша 3 пъти дневно.
 • Ситно нарязваме от следните билки: по 40 г стрък от мащерка, листа от подбел, корени от ружа: по 30 г корени иглика, цвят от бъз, корени от сладник: 20 гр корени от сладка папрат. Смесваме добре 2 супени лъжици от горната смес с 500 гр вода и варим 10 минути, след което оставаме да киснат 1 час. Пие се преди ядене по 1 винена чаша, подсладена със небет шекер или мед 4 пъти дневно.
 • Нарязваме на ситно от следните билки: по 2 гр цвят от слез, цвят от див мак, цвят от лопен, анасон, 10 гр корен от ружа, 30 г корен от сладник. Смесваме добре. Накисваме една изравнена супена лъжица от сместа с 1 чаша студена вода за 2 часа, след което възваряваме и след като изстине прецеждаме отварата. Даваме чаят да се пие топъл за 1 ден на няколко пъти, на глътки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *