Разширени вени на ръцете: Защо се появяват и как се лекуват?

Човек има вени по цялото тяло. В повечето случаи те са безопасно скрити под кожата. Но се появяват разширени вени, които понякога и болят.

Вените, не само в ръцете, са група кръвоносни съдове, които пренасят кръв директно към сърцето. Една от основните им функции е обратната циркулация. Тоест, кръв от тъканите се събира както на повърхността, така и на дълбоките нива, и се изпраща към сърцето.

В тази хармонична система, която работи нормално и без прекъсвания, проблемите могат да започнат поради една или друга причина. И тогава човек изпитва доста разнообразен и неприятен комплекс от прояви – болка, тежест в ръцете, усещане за стягане и пр. Естествено, да се живее с такива симптоми е трудно, тъй като ръцете са основен инструменти, от който имаме нужда в ежедневието.

Ето защо, ако има някакви проблеми с вените на ръцете, не отлагайте излишно – трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Можете да започнете с обикновен терапевт, но най-често с този проблем се занимава флеболог или ангиохирург. Въпреки факта, че разширени вени на ръцете се срещат сравнително рядко, то може значително да намали качеството на живот на лицето, изправено пред този проблем.

Дмитрий Архипов, хирург в Клинично-диагностичен център „Мединцентър“, член на Руското дружество на хирурзите, обяснява защо вените по ръцете започват да причиняват дискомфорт, в един или друг момент.

Причини за проблема разширени вени на ръцете

Причините за проявата на разширени вени по ръцете са от различно естество. Те могат да се появят от пренапрежение при носене на тежести, прегряване на човек в баня или сауна, при дълъг престой в горещ климат, тютюнопушене, заради крехка физика или промени, свързани с възрастта. Най-често тези прояви са временни и не изискват сериозно лечение. Ранните промени по ръцете изглеждат като сини възли и ще изчезнат, когато провокиращият фактор бъде елиминиран.

Но не всичко е толкова безобидно, когато причината за това явление са разширени вени – заболяване, свързано с намаляване тонуса на венозните стени. Доста често заболяването е придружено от болка, която може да бъде признак и на други заболявания: артрит, артроза, хондроза и неврит. Ето защо в такава ситуация правилната диагноза и подходящото лечение са изключително важни.

Как се диагностицира?

Освен, че се виждат с невъоръжено око, заболяването се диагностицира с помощта на изследвания: доплерография, ЯМР на вените, ултразвук на съдовете на горните крайници. Най-модерният диагностичен метод за поява на симптоми на разширени вени и флебит (възпаление на стените на вените) е дуплексна сонография (метод за ултразвуково изследване на кръвоносните съдове).

Лечение на разширени вени, които са се появили върху ръцете

Минимално инвазивни методи се използват за лечение на някои идентифицирани заболявания: склеротерапия, флебектомия и лазерна терапия. Към лечението са свързани и физиотерапевтични процедури: електрофореза с венотоници и ангиопротектори, дарсонвализация, магнитотерапия, ултразвуково лечение (унищожава кръвни съсиреци), балнеотерапия (вихрови и контрастни вани за ръце с бишофит, радон, сероводород), масажна компресия. Друг популярен метод е хирудотерапията (лечение с пиявици). Пиявиците произвеждат специален ензим, който има положителен ефект върху кръвоносната система и повишава еластичността на тъканите в засегнатата област. Въпреки донякъде нетрадиционния характер на метода, той се счита за доста ефективен от официалната медицина.

За да изберете конкретен метод (включително операция), на първо място е необходимо да разберете първоначалните причини за патологията и да изключите провокиращите фактори. В този случай лечението ще бъде ефективно.

Важно е да запомните!

Разширените вени на ръцете не са лека патология. Това може да доведе до редица усложнения и появата на допълнителни негативни прояви. Затова, в редица ситуации, когато патологията на вените е причинена от проблеми с кръвообращението, се наблюдават симптоми като повишаване на телесната температура (може да има незначителни показатели), хиперемия на кожата, наличие на бучка или индукция, развитие на оток, промяна в цвета на кожата, слабост в мускулите и появата на рани по кожата. Когато започне, процесът може да доведе до образуването на кръвни съсиреци. И това вече е състояние, което заплашва човешкия живот, тъй като кръвните съсиреци могат да причинят фатални запушвания.

Не забравяйте за превенцията на проблема. По-лесно е да се предотврати, отколкото да се лекуват разширени вени на ръцете. Всички превантивни мерки са насочени към предотвратяване подуването на вените. Те имат за цел намаляване на стреса и поддържане на здравословен начин на живот. Препоръчват се упражнения за профилактика, отказване от лошите навици и кафе, правилно хранене и други класически мерки. Ако има тревожни сигнали и симптоми, е необходимо да се консултирате със специалист възможно най-скоро – това ще позволи да се започне лечение на по-ранни етапи, когато е възможно да се помогне на човек по-бързо и по-ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *