5 страшни болести от XIX век, които се завръщат

Актуалната здравна картина на западния свят през 2023 г. е, меко казано, стряскаща. Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, увеличаващ се с над 50%, в Ирландия и Португалия.

Има ли риск някои отдавна забравени болести да се завърнат с нова сила през XXI век? Намаляващите нива на ваксинация в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици, разбира се, и изменението на климата допринасят за перфектна атмосфера, при която страшните болести, смятани за отдавна останали в отминала епоха, се завръщат в страни, които не сме вярвали, че могат да се появят пак, пише „Политико“.

Ето пет древни болести, които се завръщат през XXI век: Морбили е една от най-заразните болести при хората. В миналото се е появявала като епидемия на всеки две-три години и е причинявала смъртта на повече от 2 милиона души. Това се променя, когато бащата на съвременните ваксини Джон Франклин Ендърс създава ваксината. Първата е разрешена за употреба през 1963 г. След това ваксинацията става широко разпространена. Но болестта е толкова заразна, че масовият имунитет трябва да стигне 95%, за да се спре разпространението ѝ.

В днешно време тези стойности не са достигнати, което води до избухване на епидемии в Стария континент. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чешката република и Албания губят статута си на държави без морбили. Само два месеца след началото на 2023 г. в европейския регион вече има 900 случая на морбили, надхвърляйки общия брой за цялата 2022 г.

Сифилисът е бактериално заболяване, което се предава по полов път. Лекува се с пеницилин, ако се хване навреме. Ако обаче не се улови навреме, се развива на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми като температура или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в организма, но не причиняват проблеми. Последният етап може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органите и да доведе до фатален край.

Последното годишно епидемиологично проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочи, че случаите в целия ЕС и в Европейското икономическо пространство се увеличават. Най-високият процент през 2019 г. е бил в Малта, следвана от Ирландия. Болестта на кралете – подаграта, се завръща и този път от нея страдат не само кралските персони, които пируват с червено месо и алкохол.

Подаграта е болезнен вид артрит, при който малки кристали се образуват около ставите. Това често се случва на големия пръст на крака. Случаите се увеличават в цял свят, като в САЩ и Канада има най-голямо увеличение на прогнозите за степента на разпространение на подаграта. Проказата е тежко кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на чувствителност в кожата, очите и носа. Това е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, някога са виждали. Но, за съжаление, това не се очертава да остане дълго така.

Нов доклад за клинични случаи показва, че проказата може да е станала ендемична за Флорида в САЩ. През последното десетилетие броят на регистрираните случаи се е увеличил повече от два пъти в югоизточните щати на САЩ.

Маларията далеч не се смята за болест, която се среща само в тропическите райони на Африка, Азия и Латинска Америка. Независимо че маларията все още не се е завърнала напълно в Европа, като изключим няколко локални случая, нарастването на случаите на други болести, пренасяни от комари, като например денга и вируса на Западен Нил, трябва да се разглежда като предупредителен знак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *