8 шокиращи причини за високо кръвно

8 шокиращи причини за високо кръвно

Неконтролираното високо кръвно налягане е рисков фактор за сърдечни заболявания, за инфаркти, инсулти, деменция и още ред опасни болести и увреждания. Рядко се замисляме, че всъщност сами можем да контролираме кръвното си и редовно му въздействаме неблагоприятно с ежедневните си навици. На първо място е честият прием на лекарства, било то и съвсем безобидни, като аспирин и ибупрофен. Ако смесваме различни вещества безконтролно и без консултация с лекар, те се натрупват в организма и кръвното скача във въздуха.

Хранителните добавки също са опасни. Дори когато на етикета пише, че са натурални, не злоупотребявайте с тях. Женското биле, ефедра, йохимбе и някои други билки понякога водят до повишено кръвно налягане. Други взаимодействат с приеманите от вас медикаменти, дори и с храни, и резултатът е същият. Не само солта трябва да намалите, захарта също вдига сериозно както систоличната, така и диастоличната граница на кръвното. Четете добре етикетите, царевично-фруктозен сироп, който е основен виновник за високо кръвно, се среща дори в месните продукти. Не ядете достатъчно растителна храна.

Това пряко рефлектира в количествата калий, които си набавяте. Минералът е много важен за водно-солевия баланс и дори когато ограничите солта (натриев хлорид) до минимум, балансът между натрий и калий пак може да е нарушен в полза на натрия. Достатъчно е да включите в менюто си повече плодове, зеленчуци, бобови, риба и нискомаслени млечни продукти.

Ако пиете малко вода, това кара организмът ви да задържа течности, а малките кръвоносни съдове – да се свият. Нередовното ходене до тоалетна също допринася за високото кръвно. Три часа „стискане“ повишава горната граница на кръвното налягане средно с около 4 пункта, долната – с около 3. А е толкова лесно да си го спестите – създайте си навика да ходите до тоалетната по-често. Доказана е връзката между сънната апнея и повишаването на кръвното налягане, но такава връзка между сън и хипертония има независимо от причината за недоспиване. Ако спите по-малко от 7 часа, твърде вероятно е това да допринася за хипертонията ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *